Прокуратура Болівії пред’явила екс-президенту Ево Моралесу звинувачення в тероризмі

Прокуратура Болівії пред’явила екс-президенту Ево Моралесу звинувачення в тероризмі

Болівійська прокуратура пред’явила екс-президенту Ево Моралесу офіційні звинувачення в тероризмі і запросила його затримання.

Про це повідомила прес-служба прокуратури.

“Комісія з прокурорів “Справи про аудіозапис”, повідомила, що прийняла рішення офіційно пред’явити звинувачення екс-президенту Ево Моралесу в тероризмі і фінансуванні тероризму”, – йдеться в документі.

За версією звинувачення, Моралес “координував продовольчу блокаду міст під час зіткнень в листопаді 2019 року”, які спалахнули після його відставки. “У постанові також є запит на попереднє затримання”, – зазначила прокуратура.

У свою чергу колишній президент назвав таке рішення прокуратури політичним переслідуванням.

“Незаконно і порушуючи конституцію, прокуратура Ла-Паса намагається звинуватити мене в тероризмі за допомогою змонтованої аудіозаписи. Це ще один прояв систематичного політичного переслідування з боку уряду де-факто”, – написав він у Twitter.

У листопаді минулого року глава МВС Артуро Мурільо повідомив, що в розпорядженні влади є запис розмови Моралеса з одним з його прихильників, на якій колишній болівійський лідер давав поради про те, як взяти в кільце місто Ла-Пас. Такі дії екс-президента міністр розцінив як тероризм і злочин проти людяності. Моралес заперечує, що закликав до продовольчої блокади міст. Прокуратура зазначає, що проведений колумбійськими експертами аналіз показав, що “з великим ступенем ймовірності” голос на аудіозаписи належить Моралесу.

У Болівії 20 жовтня пройшли президентські вибори. Згідно з даними Вищого виборчого суду, більшість голосів отримав Моралес, в той момент діючий глава держави. Його головний суперник Карлос Меса заявив, що не визнає перемогу опонента в першому турі.

Після трьох тижнів протестів Моралес покинув свій пост, назвавши ситуацію державним переворотом. Другий віце-спікер Палати сенаторів Жанін Аньєс, що представляє опозицію, оголосила, що бере на себе обов’язки президента до проведення нових виборів, і призначила свій кабінет міністрів. Після його призначення в країні кілька тижнів тривали протести і зіткнення.

Поділитись