Президент Бразилії не виключає арешт Путіна, якщо він приїде на саміт G20 у Ріо-де-Жанейро

Президент Бразилії не виключає арешт Путіна, якщо він приїде на саміт G20 у Ріо-де-Жанейро

Президент Бразилії Лула да Сілва відмовився від своїх слів про те, що Володимира Путіна в жодному разі не заарештують, якщо він приїде на саміт G20 у Ріо-де-Жанейро у 2024 році.

Про це повідомляє Insider із посиланням на AFP.

«Я не знаю, чи його затримає бразильське правосуддя. Вирішує судова влада, а не уряд», – заявив бразильський лідер у розмові з журналістами.

Зазначається, що 9 вересня Сілва запевняв, що Путін може приїхати до Бразилії без побоювань: «Якщо я буду президентом Бразилії, і якщо він приїде до Бразилії, його арешт виключено».

Нагадаємо, що Бразилія входить до країн, які підписали Римський статут, який зобов’язує учасників виконувати рішення Міжнародного кримінального суду. МКС видав ордер на арешт Путіна у березні за звинуваченням у незаконному переміщенні українських дітей з окупованих територій.

Раніше в 2023 році російський лідер пропустив саміт БРІКС у ПАР, причому влада цієї країни сама попросила його не приїжджати і не ставити їх у складну ситуацію. На саміт G20 в Індії Путін також не поїхав. В обох випадках Росію представляв глава МЗС Сергій Лавров.

Поділитись