Президент розповів, як відбуватиметься реінтеграція Донбасу і Криму

Президент розповів, як відбуватиметься реінтеграція Донбасу і Криму

Президент Володимир Зеленський заявив про необхідність мати державну стратегію “реінтеграції Донбасу і Криму” і назвав чотири її складові.

“Після п’яти років війни повинна з’явитися нарешті державна стратегія реінтеграції Донбасу і Криму, – сказав він, виступаючи в середу на Форумі єдності в Маріуполі. – Її складові частини будуть представлені сьогодні”.

“Перша – це прозорість і публічність. Держава повинна не тільки пояснювати свої кроки, воно повинно знайти правильні способи разом з громадянським суспільством ініціювати масштабний національний діалог. Саме тому проходить цей форум”, – заявив Зеленський.

Другою складовою він назвав консенсус. “Українському суспільству потрібно домовитися між собою, тому що всередині країни існують абсолютно різні бачення з питання повернення Донбасу і Криму. Більшість переконана, що вони повинні повернутися на Україну. Але як саме? Тут суспільство розділене”, – підкреслив глава держави.

Третьою складовою, на думку президента, має стати реалізм. За його словами, помилково думати, що Київ “поверне Крим” військовим шляхом, а також що “вже завтра” все люди на Донбасі заговорять українською мовою. Четвертою позицією Зеленський вважає імплементацію, тобто здатність держави втілювати стратегію в життя.

Зеленський підкреслив, що така стратегія життєво необхідна для збереження України як країни і для спільного вирішення інших викликів.

Поділитись