Прем’єр-міністр Угорщини заявив про вихід країни з ЄС

Прем’єр-міністр Угорщини заявив про вихід країни з ЄС

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який офіційно запустив кампанію зі свого переобрання, заявив, що якщо Євросоюз не змінить своєї політики, то Будапешту може виявитися не по дорозі з Брюсселем.

За словами Орбана, ЄС веде «священну війну», захищаючи верховенство права, однак у Брюсселі мають шанувати угорські закони або, як мінімум, шанувати їх. Інакше загальний шлях країни та альянсу може бути неможливим.

Заява Орбана прозвучала в рамках звернення до нації, яка офіційно дала старт виборчій кампанії: 3 квітня в Угорщині відбудуться вибори до парламенту.

Буквально за кілька днів суд ЄС має ухвалити рішення за двома скаргами: у березні минулого року звернення до суду направила Польща, а трохи пізніше з аналогічною скаргою виступила й Угорщина. Країни не згодні з механізмом, що дозволяє урізати членам Євросоюзу виплати із загальної скарбниці, якщо є підстави побоюватися нецільового витрачання коштів у зв’язку з порушенням верховенства права альянсу.

В Угорщині заявили, що подібне не було передбачено за часів вступу країни до ЄС, а також це втручання у внутрішні справи держави.

Уряд Орбана робить все можливе, щоб послабити вплив економічної кризи на громадян країни. Зокрема, влада надає домогосподарствам податкові пільги та держдопомогу, запроваджує обмеження цін на основні продукти харчування та бензин, забороняє банкам піднімати відсоткові ставки за іпотечними кредитами та інше. Водночас інфляція в країні побила рекорди 15-річної давності, а проведене в січні опитування показало лише двовідсоткову перевагу партії Орбана «Фідес» над опозицією.

Поділитись