США та “Бухарестська дев’ятка” чекають від Росії кроків по деескалації навколо України

США та “Бухарестська дев’ятка” чекають від Росії кроків по деескалації навколо України

Помічник президента США з національної безпеки Джейк Салліван у четвер провів телефонну розмову з представниками країн “Бухарестської дев’ятки”, всі учасники цих консультацій заявили, що очікують від РФ заходів щодо деескалації ситуації навколо України.

Про це йдеться у заяві офіційного представника Ради національної безпеки Білого дому Емілі Хорн.

“<…> Салліван говорив сьогодні з радниками з національної безпеки, главами МЗС та іншими посадовими особами країн “Бухарестської дев’ятки” – наших союзників на східному фланзі НАТО”, – йдеться у документі. За словами Хорн, помічник американського лідера “розповів про нещодавню взаємодію з російськими посадовими особами і проконсультувався з колегами з питань, що становлять важливість з точки зору транснаціональної безпеки”.

“І Салліван, і його колеги наголосили на необхідності того, щоб Росія негайно зробила кроки щодо деескалації ситуації на кордоні з Україною”, – додала Хорн. За її словами, помічник президента США підтвердив настрій американської сторони на “продовження тісної координації” із союзниками щодо НАТО. “Всі учасники [консультацій] висловили підтримку суверенітету України та її територіальній цілісності перед російською агресією”, – стверджувала Хорн. До “Бухарестської дев’ятки” входять Болгарія, Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Словаччина, Румунія, Чехія та Естонія.

Поділитись