У Сенат США внесено проект резолюції щодо зміцнення військового потенціалу України

У Сенат США внесено проект резолюції щодо зміцнення військового потенціалу України

Група американських законодавців від обох партій внесла на розгляд верхньої палати Конгресу США проект резолюції на підтримку надання Україні додаткової допомоги для зміцнення її військового потенціалу.

Документ опубліковано на сайті сенатора Джин Шахін (демократ від штату Нью-Гемпшир).

Резолюції Палати представників та Сенату, які приймаються окремо в кожній палаті Конгресу, не мають юридичної сили та мають рекомендаційний характер. Таким чином законодавці висловлюють свою позицію з того чи іншого питання, а виконавча гілка влади має право ігнорувати такі документи.

Законодавці закликають адміністрацію президента США Джо Байдена “підтвердити непохитну прихильність Сполучених Штатів і НАТО сприяння спробам уряду України відновити свою територіальну цілісність шляхом надання [Києву] політичної та дипломатичної підтримки та надання додаткової допомоги вражаючої та неймовірної дії у сфері безпеки”. Це сприяння, на думку законодавців, має бути спрямоване на “зміцнення оборонного потенціалу України на суші, на морі та у повітрі”.

Законодавці також пропонують Вашингтону “підтвердити підтримку з боку США безпечної, демократичної та незалежної України, яка вільна обирати своїх лідерів та майбутнє”. Сенатори також закликають адміністрацію США “виступити із закликом до РФ виконувати зобов’язання” щодо мінських угод. Крім того, за версією членів верхньої палати Конгресу США, Вашингтону слід “засудити нарощування сил Росією біля кордону з Україною <…>”.

Авторами резолюції є 10 сенаторів у складі демократів і республіканців. Серед них Шахін, Дік Дурбін (демократ від штату Іллінойс), Роб Портман (республіканець від штату Огайо), Джон Корнін (республіканець від штату Техас).

Поділитись