Пожежі в Чорнобильській зоні знищили понад 11 тисяч гектарів лісу

Пожежі в Чорнобильській зоні знищили понад 11 тисяч гектарів лісу

Пожежі в зоні відчуження Чорнобильської атомної електростанції вже знищили понад 11 тис. га лісу. Про ці цифри заявили в прес-службі офісу президента України.


Відзначається, що український лідер Володимир Зеленський облетів на вертольоті потерпілі в результаті пожежі ділянки і зазначив, що вогонь знищив більше 11 тис. га лісу. Він також назвав аварію на ЧАЕС трагедією планетарного масштабу.

Крім цього, президент зустрівся з рятувальниками і вручив деяким з них державні нагороди. Рятувальники продовжують роботу над локалізацією двох осередків тління в Чорнобильській зоні.

Пожежа на території зони відчуження Чорнобильської АЕС виникла 4 квітня на площі 20 га. Пізніше зона збільшилася до 35 га. Держслужба з надзвичайних ситуацій України 14 квітня повідомила, що пожежу вдалося локалізувати. Його планували згасити остаточно протягом декількох днів, але через сильний вітер вогонь поширився знову. Рятувальникам вдалося не допустити його до Чорнобильської АЕС.

14-квітня дощ допоміг зупинити вогонь за кілька кілометрів від сховища радіаційних відходів «Підлісний». Перевищення радіонуклідів в повітрі над зоною відчуження і прилеглих територіях зафіксовано не було.

Рятувальники і поліція розглядають як основну версію пожеж малосніжну зиму і суху лісову підстилку. При цьому також були затримані дві людини, які підозрюються в причетності до виникнення загорянь в Чорнобильській зоні.

Поділитись