Помпео в Греції: підтвердилися найгірші побоювання Туреччини

Помпео в Греції: підтвердилися найгірші побоювання Туреччини

Візит держсекретаря Майка Помпео в Грецію багато експертів пов’язали з бажанням Вашингтона підтримати Афіни в середземноморській суперечці з Анкарою.

Важливою частиною поїздки стане відвідування американської військово-морської бази Суда в однойменній затоці на острові Крит. Саме цей пункт в графіку Помпео викликав у Туреччини побоювання, що її союзник по Північноатлантичному альянсу обмірковує перевести свої військові сили з бази Інджірлік на грецьку територію.

Поїздка на Крит у Помпео запланована на сьогодні. За її підсумками плануються переговори з грецькою стороною, які стосуватимуться насамперед напруженості в Східному Середземномор’ї. Незважаючи на те що Анкара і Афіни домовилися відновити зондувальні консультації з приводу дозволу територіальних проблем, є підозри, що бажання вести діалог у сторін може бути недовгим.

Напередодні Помпео відвідав Салоніки, де з міністром закордонних справ Греції Нікосом Дендіасом обговорив питання, «які представляють двосторонній, регіональний і міжнародний інтерес, з акцентом на греко-американський стратегічний діалог, оборонне і енергетичне співробітництво, а також події в широкому регіоні Східного Середземномор’я», повідомляє грецьке зовнішньополітичне відомство.

В Афінах підкреслюють, що очікують під час візиту Помпео підтвердження того, що неодноразово декларувалося Вашингтоном, – «практичної підтримки грецьких позицій на всіх рівнях, особливо щодо турецьких провокацій в Східному Середземномор’ї».

Турецькі ЗМІ розцінили бажання Помпео відвідати Крит як свідчення можливої передислокації американських сил з розташованої в Туреччині бази Інджірлік в грецьку Суду. Так, агентство Anadolu в зв’язку з цим згадало загрози сенатора-республіканця Рона Джонсона, який раніше в цьому місяці вказав на необхідність перегляду американської присутності в Туреччині у зв’язку з ситуацією, що погіршується в двосторонніх відносинах між Вашингтоном і Анкарою. Законодавець тоді підкреслив, що його країна не має бажання залишати Інджірлік, однак на подібний сценарій її штовхають події в Східному Середземномор’ї. За словами Джонсона, грецькі бази розглядаються в якості альтернативи об’єкту в Турецькій Республіці.

Поділитись