Туреччина почала перекидання танків на кордон з Грецією

Туреччина почала перекидання танків на кордон з Грецією

Влада Туреччини почали перекидати десятки танків на кордон з Грецією на тлі конфлікту, що виник через права на буріння шельфу в Східному Середземномор’ї.

Дві колони військової техніки попрямували з південно-східної провінції Хатай в прикордонну з Грецією північно-західну провінцію Едірне, повідомляє Ajans Haber, в розпорядженні якого виявилися відповідні кадри.

Передбачається, що танки з порту Іскендерун доставлять до місця призначення на поїзді.

Раніше Туреччина запропонувала Греції «помиритися» і вирішити конфлікт, що виник в Східному Середземномор’ї. Глава турецького МЗС Мевлют Чавушоглу наголосив, що Анкара відкрита до діалогу. При цьому він вважає, що Афіни навмисно намагаються спровокувати турецьку сторону.

15 серпня стало відомо, що в територіальних водах Греції виявили підводний човен Туреччини. Двома днями раніше Франція перекинула військову техніку до Середземного моря для підтримки грецької сторони.

На початку місяця повідомлялося, що відносини Греції та Туреччини знову загострилися. Турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що Афіни не дотримуються домовленості з Анкарою і не припинили операції в Східному Середземномор’ї. За його словами, Греція відновила бурові роботи всупереч угодам.

Протиріччя через узбережжя в Східному Середземномор’ї виникли в 1974 році – тоді на Кіпрі стався державний переворот, пов’язаний зі спробою Греції приєднати острів. Туреччина ввела війська на північ Кіпру і проголосила там Кіпр-Турецьку федеративну державу, пізніше його перейменували Турецьку Республіку Північного Кіпру (ТРПК). Інша частина острова зараз знаходиться під контролем уряду Республіки Кіпр. Туреччина неодноразово закликала проводити спільну розробку родовищ турецько-кіпріотами і греко-кіпріотами, допускаючи співпрацю з Росією.

Поділитись