Польща, Фінляндія та Прибалтика хочуть обмежити для росіян в’їзд до ЄС

Польща, Фінляндія та Прибалтика хочуть обмежити для росіян в’їзд до ЄС

Латвія, Литва, Естонія, Польща та Фінляндія мають намір запровадити обмеження на національному рівні для російських туристів, які в’їжджають на територію ЄС наземним транспортом.

Представники цих країн можуть зустрітися для обговорення цих заходів вже наступного тижня, передає агентство Блумберг із посиланням на двох неназваних європейських дипломатів.

“Країни Балтії прагнутимуть запровадити регіональні обмеження для туристів з РФ, які в’їжджають до ЄС суходолом, як і Польща з Фінляндією. Представники цих країн мають намір зустрітися і обговорити заходи вже наступного тижня”, – наводить агентство слова дипломатів.

Раніше глава Міністерства закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що на раді глав Міністерств закордонних справ ЄС було досягнуто домовленості, що країни, які межують з РФ, могли б встановити заборону на в’їзд росіянам за шенгенськими візами. За його словами, анулювати одним рішенням 12 мільйонів діючих віз, виданих громадянам Росії, “неможливо ні юридично, ні технічно”, до того ж “не всі з цих 12 мільйонів мають бути відкликані”, тому Латвія разом з іншими країнами синхронізуватиме рішення та час їх набуття чинності. При цьому глава Міністерства закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс зазначив, що на пошук рішень може піти кілька тижнів.

У середу голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель сказав, що країни ЄС досягли політичної домовленості щодо повного призупинення полегшеного візового режиму з Росією, але певні категорії громадян Росії, як і раніше, зможуть отримувати візи до ЄС.

Раніше в Європейській комісії нагадали, що держави-члени ЄС можуть обмежувати видачу віз самостійно, проте завжди будуть категорії людей, яким слід видавати візи – наприклад, у гуманітарних випадках, для членів сімей, які перебувають у ЄС, а також для журналістів чи дисидентів.

Поїздки між Росією та Євросоюзом значно спростилися у 2007 році, коли набула чинності Угода про спрощення видачі віз між Росією та Євросоюзом. За угодою було знижено візові збори, спрощено правила отримання мультивіз, скорочено перелік необхідних документів та скасовано візи для дипломатів.

Поділитись