Китай звернувся з вимогою до США

Китай звернувся з вимогою до США

Китай вимагає, щоб США припинили продаж озброєнь Тайваню та зупинили контакти з островом по військовій лінії, щоб уникнути подальшого зростання напруженості в регіоні.

Про це повідомив офіційний представник посольства КНР у Вашингтоні Лю Пен’юй.

Дипломат підкреслив, що продаж Сполученими Штатами зброї Тайваню порушує принцип одного Китаю, а також положення трьох спільних китайсько-американських комюніке. Крім цього, зазначив він, такі дії заохочують сепаратистські сили, які виступають за незалежність Тайваню, і ведуть до ескалації напруженості у Тайванській протоці.

“США повинні негайно припинити продаж зброї Тайваню та контакти з нею по військовій лінії, припинити створювати фактори, які здатні спровокувати зростання напруженості в Тайванській протоці, і насправді підкріпити заяву уряду США про неприйняття незалежності Тайваню”, – вважає дипломат.

Він запевнив, що Пекін вживатиме рішучих і дієвих заходів для захисту свого суверенітету та інтересів у сфері безпеки.

Раніше видання Politico повідомило, що адміністрація президента США Джо Байдена має намір попросити Конгрес схвалити продаж зброї Тайваню на 1,1 мільярда доларів. Проект угоди передбачає, серед іншого, продаж владі острова 60 протикорабельних ракет та близько 100 ракет класу «повітря-повітря».

Загострення ситуації навколо Тайваню сталося на тлі візиту на острів спікера палати представників США Ненсі Пелосі, який відбувся 2 серпня. Пекін вважав поїздку американського політика порушенням принципу одного Китаю та замахом на державний суверенітет країни.

Поділитись