Окупанти покидають територію ЗАЕС

Окупанти покидають територію ЗАЕС

Представники «Росатома» та їхні колаборанти поступово залишають ЗАЕС. У разі теракту на станції в місті не передбачено відповідних укриттів для населення.

Про це заявив міський голова Енергодару Дмитро Орлов в коментарі «Українському радіо”.

Орлов підтвердив інформацію про те, що близько 100 співробітників “Росатома» та частина місцевих жителів міста, які уклали із окупантами контракти, залишила Енергодар і вирушила у невідомому напрямку. Міський голова зазначає, що не знає, чи ці люди виїхали на постійній основі, чи тимчасово.

Орлов попереджає, що загроза теракту на ЗАЕС залишається реальною, оскільки станцію було заміновано по периметру ще майже рік тому. У місті немає відповідних укриттів на випадок аварії на ЗАЕС, зазначає він.

«Проектно не передбачено, що атомна станція буде атакована військовим шляхом. В будь-яких випадках ядерного та радіаційного характеру на станції, які передбачені в регламентах та інструкціях, місто Енергодар є категорійним. Воно не передбачає укриттів, а передбачає повну евакуацію з міста відповідно до рози вітрів, погодних умов, які будуть на той час. Укриття є тільки в промислових приміщеннях на атомній, тепловій станції, заводах, поряд розташованих», — пояснив Орлов.

В той же час, за словами посадовця, залишити місто для місцевих жителів, як і раніше, неможливо, оскільки росіяни заблокували виїзд з нього ще у грудні 2022 року. Зокрема, заручниками окупантів фактично залишаються близько п’яти-шести тисяч працівників ЗАЕС, які не погодилися на співпрацю з ворогом.

Поділитись