Глава МАГАТЕ Гроссі зібрався відвідати Україну та Росію

Глава МАГАТЕ Гроссі зібрався відвідати Україну та Росію

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі планує відвідати Україну та Росію з питань безпеки Запорізької АЕС та у світлі реалізації п’яти принципів її забезпечення.

Про це він заявив на засіданні РБ ООН, де й надав ці п’ять принципів.

На запитання, чи не планує він відвідати Україну, Гроссі відповів: «Так, планую. Сподіваюся, невдовзі. Мені слід запитати українських партнерів».

«Я також планую відвідати Росію», – додав гендиректор МАГАТЕ.

Принципи захисту ЗАЕС, озвучені Рафаелем Гроссі, включають заборону на ведення вогню з території та у бік станції. Нападу не повинні зазнавати реактори, сховища відпрацьованого палива, критична інфраструктура та персонал станції.

Також атомна електростанція не може бути використана як військова база, там не повинні перебувати військовослужбовці та важке озброєння.

Крім того, необхідно забезпечити безпеку зовнішніх ліній енергопостачання на ЗАЕС. Усі структури ЗАЕС, необхідні її роботи, мають бути захищені від нападів і диверсій.

Гроссі зазначив, що співробітники МАГАТЕ спостерігатимуть за дотриманням запропонованих ним принципів. Присутність експертів агенції на ЗАЕС планується посилити.

Раніше Міжнародне агентство з атомної енергії неодноразово заявляло про необхідність створення зони безпеки довкола ЗАЕС.

Останнім часом станція сім разів відключалася від зовнішнього енергопостачання та переходила на запасні дизельні генератори.

Той факт, що на ЗАЕС досі не було ядерних аварій, це везіння, але «одного разу успіх може відвернутися», – заявив також Гроссі. І тоді ядерна чи радіологічна аварія на ЗАЕС матиме катастрофічні наслідки для мешканців України, РФ та сусідніх країн.

Поділитись