Новий канцлер Німеччини озвучив підхід до «Північного потоку – 2»

Новий канцлер Німеччини озвучив підхід до «Північного потоку – 2»

Федеральне мережеве агентство Німеччини (BNA) займається питанням сертифікації газопроводу «Північний потік — 2» «без політики», про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц на спільній прес-конференції з президентом Франції Емманюелем Макроном за підсумками саміту Євросоюзу.

Раніше глава BNA Йохен Хоманн заявив, що регулятор зі свого боку навряд чи завершить процедуру у першій половині 2022 року. Він пояснив, що Nord Stream 2 AG розпочав процес заснування німецької «дочки», як раніше рекомендувало агентство. Однак терміни залежать і від того, коли від компанії надійдуть необхідні документи.

Наголосив Шольц, у випадку з «Північним потоком — 2» йдеться про комерційний проект, реалізація якого просунулась вперед настільки, що «зараз трубопровід вже лежить». Він нагадав, що наразі розглядається питання щодо відповідності проекту європейському енергетичному законодавству.

«Йдеться про проект, в який були вкладені приватні інвестиції та реалізація якого настільки просунулась уперед, що зараз уже лежить трубопровід. Розглядається питання щодо його відповідності європейському законодавству. Це вирішує, зовсім не керуючись політикою, відомство Німеччини. Процедура передбачає багато консультацій, цей процес триває.

Інше питання — те, що ми можемо зробити, щоб не порушувалася цілісність України.

Німеччина відчуває велику відповідальність за те, щоб Україна залишалася країною — транзитером газу. Ми й надалі відчуватимемо свою відповідальність за те, щоб усе вийшло з транзитом», – заявив він.

Поділитись