Бербок: “Північний потік – 2” не може бути схвалений у ФРН

Бербок: “Північний потік – 2” не може бути схвалений у ФРН

Наразі трубопровід «Північний потік — 2» не відповідає європейському праву і тому не може бути схвалено, заявила глава МЗС Німеччини Анналена Бербок в інтерв’ю ZDF.

За словами Бербок, для таких енергетичних проектів, як «Північний потік – 2» діє європейське енергетичне право.

А це означає, що зараз цей трубопровід не може бути узгоджений, тому що він не виконує вимог європейського енергетичного права, – сказала голова німецького МЗС.

Зараз трубопровід «Північний потік – 2» проходить процедуру схвалення регулятором – федеральним мережевим агентством Німеччини. Процес припинено: регулятор вважав за необхідне створити для Nord Sream 2 AG у Німеччині дочірнє підприємство та подати заявку про сертифікацію вже від його особи. Це необхідна вимога європейського законодавства. Коли заявку буде подано та прийнято, регулятор відновить процес і винесе рішення, за яким висловиться Єврокомісія. Цей процес може тривати кілька місяців.

Бербок також наголосила, що зараз стоїть питання безпеки. Вона нагадала, що уряд Ангели Меркель та США обговорювали, що при продовженні ескалації трубопровід не може бути підключений до мережі європейської енергетичної системи.

Ми зараз перебуваємо на етапі, коли хочемо зробити все, щоб знову велися переговори. Переговори — це найкращий і найбезпечніший шлях, щоб не було подальшої ескалації, — сказала Бербок. При цьому вона не уточнила, про які переговори йдеться.

Раніше прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що влада країни не втрачає надії запобігти запуску «Північного потоку — 2» і намагається виробити спільну відповідь з німецькими партнерами.

У свою чергу, держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що «Північний потік — 2» навряд чи запрацює у разі «агресії проти України» з боку Росії. Він назвав газопровід важелем на РФ.

Поділитись