Польща пообіцяла не допустити запуску «Північного потоку – 2»

Польща пообіцяла не допустити запуску «Північного потоку – 2»

Влада Польщі не втрачає надії запобігти запуску газопроводу «Північний потік — 2» і намагається виробити спільну відповідь з німецькими партнерами.

Про це повідомив польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький. Ми впевнені, що «Північний потік — 2» збільшує можливості Кремля у тиску на Україну та ЄС, що він може бути інструментом цінового диктату. Ми вказуємо на ці ризики, можливість шантажу і можливість затягування енергетичної петлі на шиї нашого сусіда — України, — заявив Моравецький.

За словами політика, нині Польща намагається виробити з німецькими партнерами рішення, які б відповідали на зазначені ризики.

Найкращим рішенням було б не допустити запуску «Північного потоку – 2». Усі загрози ще не виявлено, — резюмував Моравецький.

Раніше державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що газопровід “Північний потік – 2” навряд чи запрацює у разі “агресії проти України” з боку Росії. Він назвав цей газопровід важелем на РФ.

Також посол України у Берліні Андрій Мельник закликав Олафа Шольца організувати протидію політиці Росії. Він зазначив, що Київ чекає на «потужний голос з Берліна» для забезпечення Росії «холодного душу», оскільки та нібито готується до війни. Дипломат вимагає опублікувати «каталог жорстких і хворобливих каральних заходів» щодо Москви, включаючи заборону «Північного потоку — 2».

Поділитись