Невдачі Путіна в Україні стримують Китай від його амбіцій щодо Тайваню – ЦРУ

Невдачі Путіна в Україні стримують Китай від його амбіцій щодо Тайваню – ЦРУ

Сі Цзіньпін не впевнений у тому, наскільки успішним може бути потенційне вторгнення до Тайваню. Путін посилив його сумніви.

Про це розповів в інтерв’ю Bloomberg глава ЦРУ Вільям Бернс.

Бернс, який до того, як очолив ЦРУ, працював дипломатом, став ключовим каналом для тернистих відносин адміністрації Байдена з Росією та Китаєм. Він їздив до Москви перед вторгненням Росії в Україну, намагаючись відмовити уряд Путіна від нападу, а нещодавно їздив до Пекіна, намагаючись зберегти розвідувальні канали з Китаєм відкритими.

Очільник американської розвідки зазначив, що ЦРУ вдалося досягнути прогресу у відновленні своєї розвідувальної мережі в Китаї після невдач у країні.

У 2021 році ЦРУ відкрило Китайський місійний центр для того, щоб приділити більше уваги до розвідувальної діяльності, пов’язаної з Китаєм, який ставав все більш ворожим.

За даниим розвідки, додав Бернс , президент Китаю Сі Цзіньпін і його військове керівництво мають наміри підкорити Тайвань, однак ймовірно, «сумніваються щодо того, чи зможуть вони здійснити успішне повномасштабне вторгнення на Тайвань за прийнятну для них ціну».

Досвід Путіна в Україні «ймовірно, посилив деякі з цих сумнівів», сказав розвідник.

Поділитись