Названо термін прийняття Фінляндії та Швеції до НАТО

Названо термін прийняття Фінляндії та Швеції до НАТО

Фінляндія та Швеція можуть стати офіційними членами НАТО вже до кінця цього року, заявив посол США у Фінляндії Дуглас Хікі.

Про це пише Politico.

Як зазначається видання, ратифікувати приєднання Фінляндії та Швеції до альянсу залишилося лише Словаччині, Угорщині та Туреччині. При цьому Угорщина та Туреччина зачекають до 2023 року, щоб ухвалити остаточне рішення. Однак Хікі вважає, що після переговорів з угорським колегою Будапешт ухвалить позитивне рішення.

«Дуглас Хікі… заявив, що він оптимістично налаштований, що в НАТО буде 32 члени до кінця цього року. Розмови, які він провів зі своїм угорським колегою в Гельсінкі, привели його до думки, що незабаром буде позитивне голосування, як заявив він групі (репортерів та експертів – прим.), попередивши, що ситуація може змінитися. Але Хікі вважає, що президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган не хоче залишатися на самоті, що спонукає його швидко просуватися з цього питання», – йдеться у статті.

Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив упевненість, що Фінляндія та Швеція незабаром увійдуть до альянсу. За його словами, країни дійшли домовленості з Туреччиною, незважаючи на те, що Анкара раніше «виражала занепокоєння» з низки питань. Наразі приєднання двох країн до альянсу підтримали 27 країн із 30.

Поділитись