Україна стане головною темою 77-ї сесії Генасамблеї ООН

Україна стане головною темою 77-ї сесії Генасамблеї ООН

Ситуація навколо України стане головною темою високого тижня 77 сесії Генасамблеї ООН.

Країни Заходу скористаються цією трибуною для впливу на рашистську владу. Сприяє цьому й український лідер Володимир Зеленський, для якого цього року зробили виняток, дозволивши виступити в режимі відеозвернення, хоча спільні дебати вперше за два роки пройдуть у очному форматі. Натомість російська делегація продовжує боротися з візовими обмеженнями, хоча до початку зустрічі світових лідерів залишилося лише кілька годин.

Тиждень високого рівня, заради якого світові лідери та глави урядів збираються у штаб-квартирі ООН Нью-Йорку, традиційно вважається однією з найочікуваніших подій року. Цього разу загальні дебати 77-ї сесії ГА відбудуться з 20 по 26 вересня у очному форматі.

Незважаючи на те, що регламент не передбачає виступу з відеозв’язку, для президента України Володимира Зеленського зробили виняток. Таке рішення підтримала 101 країна, проти висловилися сім держав, зокрема Росія та Білорусь, ще 19 утрималися.

Російська делегація через санкційний тиск США продовжує вирішувати візові проблеми. Поки що дозвіл на в’їзд отримали міністр закордонних справ Сергій Лавров, який очолить нашу делегацію, а також офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова і кілька осіб, які їх супроводжують.

Однак Україна стане, зрозуміло, далеко не єдиною темою, яку обговорюватиме світова спільнота. Продовольча криза, проблеми з енергоресурсами, нелегальна міграція, загроза міжнародного тероризму, а також питання, пов’язані з правами людини та екологічними викликами, напевно виявляться на порядку денному 77-ї сесії Генасамблеї.

Поділитись