Зеленський запропонував Росії угоду

Зеленський запропонував Росії угоду

Президент України Володимир Зеленський заявив, що підтримає поновлення експорту російського аміаку через Україну трубопроводом Тольятті — Одеса лише якщо Москва поверне Києву українських військовополонених.

Він розповів, що запропонував таку угоду ООН. У Кремлі ідею швидко відкинули та назвали «недоречною». Раніше Financial Times повідомляла, що співробітники ООН намагаються умовити владу Росії та України укласти угоду щодо транзиту аміаку, щоб знизити ціни на добрива.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що виступає проти постачання російського аміаку через територію країни, але готовий піти на такий крок, якщо Росія звільнить українських військовополонених.

“Я проти поставок аміаку з Російської Федерації через нашу територію. Я зробив би це тільки в обмін на наших полонених. Саме це я запропонував ООН”, — заявив Зеленський в інтерв’ю Reuters.

Інформацію про можливість експорту російського аміаку трубопроводом, що проходить через Україну, підтвердив генсек ООН Антоніу Гутерріш. ООН запропонувала, щоб газоподібний аміак, що належить російському виробнику добрив “Уралхім”, перекачувався трубопроводом до кордону з Україною. Там його купуватиме міжнародний трейдер Trammo, що базується в США. Далі аміак би постачали на світові ринки через Чорне море.

Аміакопровід Тольятті—Одеса може транспортувати до 2,5 млн тонн аміаку на рік із Поволжя до українського чорноморського порту Південний, розташованого поряд з Одесою. Його було закрито після того, як Росія ввела свої війська на територію України. Український президент заявив, що під час контрнаступу в Харківській області було взято в полон сотні російських військовослужбовців.

Проте, за словами Зеленського, Росія тримає у полоні більше українських солдатів, ніж Україна – російських.

Поділитись