Напруженість у відносинах між Китаєм і Тайванем зростає – AP

Напруженість у відносинах між Китаєм і Тайванем зростає – AP

Китайські військові за останню добу направили на патрулювання до районів поблизу Тайваню 103 літаки. В міністерстві оборони Тайваню такі дії китайських військових назвали «образою», яка може призвести до ескалації напруженості.

Про це повідомляє Associated Press з посиланням на тайванських військових.

Ці літаки були помічені поблизу острова в період з 06:00 до 06:00 понеділка. Усі літаки повернули назад до того, як досягли повітряного простору Тайваню. Зазначається, що китайські військові літаки літають у бік самоврядного острова майже щодня, але зазвичай у меншій кількості. 

За даними тайванського міністерства, з цих літаків 40 перетнули символічну точку на півдорозі між материковим Китаєм та островом. Серед них було понад 30 винищувачів та літаки-заправники. Також у попередні 24 години влада Тайваню засікла недалеко від острова дев’ять китайських військових кораблів.

Китай, який вважає Тайвань частиною своєї території, проводить все більш масштабні військові навчання у повітрі та водах навколо Тайваню, оскільки напруженість між ними та Сполученими Штатами зростає. США є основним постачальником зброї Тайваню та виступають проти будь-яких спроб змінити статус Тайваню силою.

В Міноборони Тайваню назвали військові дії Китаю «переслідуванням», яке, як воно попередило, може загостритись у нинішній напруженій атмосфері.

«Ми закликаємо владу Пекіна взяти на себе відповідальність і негайно припинити подібні руйнівні воєнні дії», — йдеться у заяві тайванської сторони.

Поділитись