Меркель заявила, що конфлікт в Україні повернув тему оборони на порядок денний в НАТО

Меркель заявила, що конфлікт в Україні повернув тему оборони на порядок денний в НАТО

Країни – члени НАТО стали приділяти більше уваги питанням національної оборони і захисту альянсу через конфлікт на Україні, а також анексії Криму Росією.

Таку думку висловила канцлер Німеччини Ангела Меркель в своєму щотижневому подкасті, розміщеному в неділю на сайті федерального уряду.

“Через конфлікт на Україні і анексію Криму тема національної оборони і оборони альянсу знову більшою мірою виявилася в центрі уваги”, – сказала вона. За словами Меркель, “щоб добре виконувати обидві задачі, Бундесвер потребує відповідних фінансових ресурсах”. “Підвищення оборонних витрат служить на благо Бундесверу і тим самим нашої безпеки”, – вважає канцлер.

Глава німецького уряду наголосила, що “НАТО є центральним стовпом” європейської безпеки. “Зрозуміло, стає все ясніше, що ми, європейці, європейські країни – члени НАТО, в майбутньому повинні взяти на себе більше відповідальності [за забезпечення безпеки в альянсі]”, – сказала Меркель. Вона нагадала, що ЄС має намір в майбутньому “розвивати разом бойові системи, щоб об’єднати наші сили і тим самим бути в змозі працювати ефективніше”. Канцлер Німеччини розповіла про проекти створення бойового літака і танка, а також співробітництво в рамках програми PESCO (Постійного структурованого співробітництва в сфері оборони).

Раніше президент Франції Емманюель Макрон в інтерв’ю журналу The Economist заявив, що всередині НАТО повністю пропала координація, альянс знаходиться в стані “смерті мозку”. Він також зазначив, що Європі необхідно почати думати про себе як про самостійну геополітичної силу, інакше вона “не буде контролювати свою долю”.

Поділитись