Меркель закликала Європу задуматися над своєю роллю в світі без лідерства США

Меркель закликала Європу задуматися над своєю роллю в світі без лідерства США

Країни Європи повинні серйозно задуматися над новою реальністю, в якій США можуть не прагнути, як раніше, виконувати роль світового лідера.

Таку думку німецький канцлер Ангела Меркель висловила в інтерв’ю ряду європейських газет, в тому числі The Guardian.

“Ми виросли з певним знанням того, що Сполучені Штати хочуть бути світовою державою. Якщо США зараз хочуть перестати виконувати цю роль з власної волі, нам потрібно було б серйозно задуматися над цим”, – зауважила канцлер.

Її слова стали відповіддю на заяви президента США Дональда Трампа, який раніше оголосив про своє рішення скоротити контингент в Німеччині з 35 до 25 тис. чоловік, оскільки Берлін недостатньо витрачає на оборону в рамках НАТО. За інформацією європейських і американських ЗМІ, це рішення було прийнято без будь-яких консультацій з ФРН або іншими країнами альянсу.

Пізніше держсекретар США Майк Помпео, виступаючи в Німецькому фонді Маршалла в Брюсселі, заявив, що виведення військ з Німеччини стане частиною процесу стратегічної переоцінки розміщення американських військових по всьому світу – в Африці, Азії і Європі.

“Американські війська в Німеччині допомагають захищати не тільки Німеччину і європейську частину НАТО, але також інтереси США. Ми в Німеччині знаємо, що ми повинні витрачати більше на оборону, ми досягли значного збільшення [витрат] за останні роки і ми продовжимо цей шлях для нарощування нашого військового потенціалу”, – сказала Меркель.

Вона при цьому висловила надію на збереження оборонного співробітництва зі США.

“Подивіться на світ, на Китай чи Індію. Є вагомі підстави зберігати прихильність трансатлантичному оборонному співтовариству і нашій спільній ядерній парасольці. Але, звичайно, Європа повинна нести більший тягар [витрат], ніж під час холодної війни”, – заявила вона.

Поділитись