Мединський заявив, що проект договору з Україною поки що не готовий

Мединський заявив, що проект договору з Україною поки що не готовий

Глава російської делегації на російсько-українських переговорах, помічник президента РФ Володимир Мединський вважає, що українська сторона стала реалістичніше підходити до питань, пов’язаних із нейтральним та без’ядерним статусом України, але проект договору не готовий для винесення на зустріч у верхах.

«Арахамія (керівник делегації України на переговорах) сказав, що Росія приймає українську позицію за винятком Криму. Мені залишається лише повторити, що попередньо узгоджені питання, а саме нейтральний позаблоковий без’ядерний статус України, заборона на іноземні військові бази, відмова від розміщення іноземних військ та будь-яких наступальних ударних ракетних озброєнь, розробки та виробництва зброї масової поразки, проведення навчань за участю іноземних військ з дозволу держав-гарантів, включаючи Росію, а також створення системи міжнародних гарантій безпеки нейтральної України — всі ці домовленості досягнуто в Стамбулі. Це власне і є те, що Росія вперто й послідовно вимагала з 2014 року», — сказав Мединський «Інтерфаксу».

Він наголосив, що «українська сторона до цих питань стала підходити реалістично».

«Розуміємо, що Арахамія звертається до своєї аудиторії, і якщо вона називає все це українською позицією, то нам не шкода», — додав Мединський.

Він підкреслив, що «щодо Криму та Донбасу позиція Росії незмінна».

Мединський не поділяє оптимізму свого українського візаві щодо готовності проекту договору для винесення його на зустріч у верхах.

«Щодо готовності драфта договору для зустрічі у верхах — на превеликий жаль оптимізму Арахамії не поділяю. Нам потрібно зробити ще більшу роботу. І я бачу, що дипломатичні та військові служби України, на мою думку, сильно відстають у реалізації навіть тих домовленостей, які вже досягнуті на політичному рівні», — сказав Мединський.

Відповідаючи на запитання, чи відбулися 1 квітня переговори між делегаціями, як про це казав Арахамія, Мединський сказав: «Це правда. Робота точилася і вчора весь день, і сьогодні тривала як на рівні глав делегацій, так і експертів».

При цьому Мединський наголосив, що «робота продовжиться і у понеділок».

Поділитись