Китай відповів Зеленському на заклик долучитися до боротьби проти РФ

Китай відповів Зеленському на заклик долучитися до боротьби проти РФ

Пекін просуває переговори України та Росії, проте не слід переоцінювати роль Китаю.

Конфлікт не закінчиться лише тому, що Пекін так скаже, повідомляє «Прайм» із посиланням на заяву директора департаменту Європи Міністерства закордонних справ КНР Вана Лутуна. Так дипломат прокоментував саміт лідерів Китаю та Євросоюзу.

«Ми завжди виступали на підтримку припинення вогню і робили свій внесок у це. На другий день цього конфлікту голова КНР Сі Цзіньпін поговорив телефоном з президентом Росії, і за кілька днів пройшов перший раунд переговорів між Росією та Україною. Наразі пройшло вже п’ять раундів, і ми вже бачимо деякий прогрес», – заявив представник зовнішньополітичного відомства Китаю.

«Чесно кажучи, я не думаю, що варто переоцінювати роль Китаю, тому що військові дії – це рішення, ухвалене суверенними країнами, це було незалежним рішенням Росії, і це просто не працює так, що ми звернемося до Росії та скажемо: “Ви мають припинити цю війну” – і вони її припинять», – зазначив Лутун.

Нагадаємо, український президент Володимир Зеленський хотів би бачити КНР на боці своєї країни.

«Я хотів би Китай на нашому боці. Але ж вибір за ними. <…> Думаю, без прямого зв’язку США та КНР неможливо досягти результату, необхідного миру», — сказав глава держави.

Поділитись