Литва обурилася закриттям у Білорусі литовських шкіл

Литва обурилася закриттям у Білорусі литовських шкіл

Міністерство закордонних справ Литви обурилося наміром Білорусі заборонити викладати литовською мовою в школах на її території з 1 вересня 2022 року.

Про це повідомляє Baltija.eu.

«Дії Білорусі порушують міжнародні зобов’язання та зобов’язання ОБСЄ щодо забезпечення освіти мовами національних меншин і негативно позначаться на освітніх та мовних правах національних меншин. Це перший крок до закриття шкіл національних меншин у Білорусії», — сказала тимчасовий повірений у справах Литви при міжнародних організаціях Ніда Якубоне.

З аналогічною думкою виступив і Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Кайрат Абдрахманов, який закликав Мінськ переглянути заплановані зміни у законодавстві. Він також звернув увагу у своїй доповіді на спроби Росії виправдати військову операцію проти України через проблему національних меншин.

У Білорусії існують дві литовські школи — Пеляська та Римдзюнська, перша міститься за рахунок Вільнюса. Відомо, що за нових умов литовське Міністерство освіти, науки та спорту розглядає можливість припинення фінансування останньої.

Раніше повідомлялося, що в литовських школах Білорусії з вересня 2022 року більше не викладатимуть литовською мовою — освітній процес має йти тільки білоруською чи російською мовами.

Поділитись