Китай виступає проти мирних конференцій щодо України

Китай виступає проти мирних конференцій щодо України

Західні ЗМІ аналізують перший за п’ять років візит Сі Цзіньпіна до Європи.

New York Times пише, що глава Китаю обурений критикою на адресу його країни у зв’язку з війною в Україні.

«Ми проти того, щоб криза використовувалася для перекладання відповідальності на третю країну, очорнення її іміджу та розпалювання нової холодної війни», – заявив Сі.

Макрон і фон дер Ляйєн чинили тиск на лідера Китаю, щоб той використав свій вплив на Москву і поклав край війні. Але не було жодних натяків – крім загального побажання світу – на те, що він попросить свого союзника «без обмежень» припинити війну.

При цьому атмосфера між Сі та Макроном була «дружньою та повною взаємних привітань». Було оголошено про низку угод між французькими та китайськими компаніями.

CNN пише, що візит Сі розглядається Пекіном як «можливість представити власну версію Китаю про його роль у конфлікті» і «відкрити простір між точками зору. Вашингтона та його європейських союзників».

Аналітики також вважають, що Сі Цзіньпін дбає про те, щоб будь-який результат війни не послабив Путіна, якого він розглядає як ключового партнера у опорі США.

Також глава Китаю, судячи з його слів, як і раніше, виступає проти мирних конференцій щодо України, в яких не бере участі Росія (на кшталт тієї, яка очікується у Швейцарії в червні).

Le Figaro вважає, що «обмін думками між президентом Франції та китайським лідером було відзначено розбіжностями з питань торгівлі».

І якщо з питання України лідери «вдали, що хочуть рухатися в одному напрямку», то з торгівлі «напруженість приховати і не намагалися».

Видання нагадує, що розслідування, розпочаті останніми місяцями Єврокомісією з китайського демпінгу на електромобілі, сонячні батареї, «дратують Пекін». У Парижі Сі заперечував тезу про «надлишкові», з погляду Європи, потужності Китаю.

Сі Цзіньпін заявив, що Китай створює «нову енергетичну галузь», яка збільшує глобальну пропозицію енергоносіїв та послаблює світову інфляцію.

Поділитись