Кремль не бажає повертатися до зернової угоди без поступок з боку Заходу — ISW

Кремль не бажає повертатися до зернової угоди без поступок з боку Заходу — ISW

Кремль продовжує демонструвати своє небажання повертатися до Чорноморської зернової ініціативи за відсутності значних поступок з боку Заходу.

Про це пишуть в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

«У документі йдеться про те, що африканські лідери закликали до конкретних кроків з усунення перешкод для експорту російського зерна і добрив, а також до вивільнення і доставки 200 000 тонн російських добрив, що застрягли в європейських портах, до африканських країн. Ці заклики свідчать про те, що африканські лідери підтримують умови Росії щодо відновлення Чорноморської зернової ініціативи», — йдеться в аналітичному звіті.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив 4 серпня, що Сполучені Штати продовжать робити “все необхідне” для того, щоб Росія могла вільно експортувати продовольство на світовий ринок, якщо Росія буде готова відродити Чорноморську зернову ініціативу і дозволити Україні безпечно експортувати зерно через Чорне море.

Речник Кремля Дмитро Пєсков у відповідь на заяву Блінкена заявив, що як тільки Сполучені Штати виконають умови Росії, «угода буде негайно відновлена».

Поділитись