Ізраїль оголосив про продовження операції в палестинському місті Рафах

Ізраїль оголосив про продовження операції в палестинському місті Рафах

Ізраїль, схоже, не має наміру відмовлятися від операції в палестинському місті Рафах – незважаючи на гучні заперечення США та мусульманських країн.

Сьогодні вранці ЗМІ повідомили про удари Ізраїлю околицями Рафаха, де, за даними міжнародних організацій, сховалося 1,3 мільйона біженців з усього сектора Газа (на фото – їхнє наметове містечко).

Тікати їм більше нікуди, оскільки палестинців, що межує з містом Єгипет, приймати відмовляється.

Ближче до вечора прем’єр Ізраїлю Нетаньяху, за даними журналістів, окреслив стислий термін завершення операції в Рафаху – до 10 березня. На його думку, ліквідувати ХАМАС у цьому місті потрібно якнайшвидше через високий міжнародний тиск.

На цьому фоні Єгипет вже пригрозив розірвати мирний договір з Ізраїлем, якщо ЦАХАЛ вторгнеться в Рафах. За угодою від 1978 року, доступ до цього міста ізраїльської армії заборонено.

Саудівська Аравія також виступила проти ізраїльських планів штурмувати Рафах і закликала зібрати термінове засідання Ради безпеки ООН, щоб уникнути гуманітарної катастрофи.

Проти військової операції у Рафасі виступила і голова МЗС Німеччини Бербок.

У такій ситуації Ізраїль перебуває на розтяжці – без штурму та зачистки Рафаха не можна взяти під контроль весь сектор Газа та повністю ліквідувати ХАМАС, що Нетаньяху позначив як головну мету Ізраїлю.

У той же час штурм Рафаха і прогнозовані величезні жертви серед мирного населення можуть викликати непередбачувано жорстку реакцію навіть тих арабських країн, які щодо Ізраїлю досі займали відносно помірну позицію (як, наприклад, Єгипет, заява якого про розірвання мирного договору в цьому плані дуже показово).

Крім того, це може різко погіршити відносини Ізраїлю та із західними союзниками.

Поділитись