Іран припиняє співпрацю з ЄС в ряді сфер після рішення Брюсселя розширити санкції

Іран припиняє співпрацю з ЄС в ряді сфер після рішення Брюсселя розширити санкції

У Тегерані заявили про готовність припинити співпрацю з Європейським Союзом у різних сферах після рішення Ради ЄС розширити санкції, пов’язані з порушенням прав людини, і розширити список, повідомляють західні і іранські ЗМІ з посиланням на заяву МЗС Ірану.

“У відповідь Іран припиняє всеосяжні переговори з ЄС, включаючи переговори в сфері прав людини, і все співпрацю за підсумками цих переговорів, особливо в областях (протидії) тероризму, (розповсюдження) наркотиків і біженців”, – заявив представник МЗС Ірану Саїд Хатібзаде.

Рада ЄС ухвалила рішення продовжити обмежувальні заходи проти Ірану, що діють в зв’язку з порушеннями прав людини, на рік до 13 квітня 2022 року.

Крім того, Рада ЄС додав вісім фізичних осіб і три компанії до списку санкцій у зв’язку з їх причетністю до жорсткого придушення демонстрацій в Ірані в 2019 році. За даними західних ЗМІ, в список також увійшов бригадний генерал Хоссейн Саламі, глава елітного військового підрозділу іранської армії Корпус вартових ісламської революції.

В цілому в цьому списку на цей момент значаться 89 осіб і чотири компанії.

Діючі обмежувальні заходи включають в себе заборону для осіб, які підпали під санкції, на в’їзд до країн ЄС, а також заморожування активів цих осіб і організацій.

Крім того, обмежувальні заходи передбачають заборону на експорт до Ірану техніки, яка може бути використано для внутрішніх репресій і обладнання для моніторингу телекомунікаційних систем.

Ці заходи були вперше прийняті в 2011 році і з тих пір продовжуються на щорічній основі.

Поділитись