Євросоюз може розпочати торгову війну з США , – Politico

Євросоюз може розпочати торгову війну з США , – Politico

Європа має намір «дати серйозну відповідь» США на набуття 1 січня чинності американського закону про зниження інфляції.

Заходи, які розглядають влада ЄС, можуть призвести до трансатлантичної торгової війни, пише Politico.

Як зазначає видання, у Європі загалом та в Німеччині зокрема «розчаровані тим, що Вашингтон не пропонує мирної угоди». «Побоювання Європи пов’язані з американським пакетом субсидій та податкових пільг на суму $369 млрд для підтримки „зеленого“ бізнесу в США, який набирає чинності 1 січня», — підкреслює газета.

Закон про зниження інфляції, що передбачає зниження податків, пільги у сфері енергозабезпечення підприємств, що відкриваються на території США, президент США Джо Байден підписав у серпні. Для європейців цей закон небезпечний тим, що він може спонукати компанії перевести інвестиції з Європи і заохочуватиме клієнтів «купувати американське», коли йдеться про придбання електромобілів. «Це розлючує великих автовиробників ЄС, таких, як Франція та Німеччина» — зазначає видання.

Можливими кроками, які розглядають у Європі у відповідь на американський закон, можуть стати «значною мірою символічні» протести до СОТ. Проте «зіткнення може легко повернутися до тарифних баталій „око за око“ епохи колишнього президента США Дональда Трампа», вважає газета.

«У Байдена час для перемир’я, яке виглядає дедалі малоймовірним, спливає»,— наголошує Politico.

Поділитись