Глава МЗС ФРН повідомила про консенсус щодо «Північного потоку — 2»

Глава МЗС ФРН повідомила про консенсус щодо «Північного потоку — 2»

Канцлер Німеччини Олаф Шольц та міністр закордонних справ країни Анналена Бербок досягли консенсусу щодо запуску газопроводу «Північний потік – 2».

Раніше вони займали різні позиції з цього питання. Про це повідомив голова німецького зовнішньополітичного відомства в інтерв’ю Die Zeit.

Є у нас спільна позиція. Хоча й не секрет, що ми в минулому посідали з цього питання різні позиції, але як канцлер, так і я тепер чітко заявили, що процес сертифікації має йти на основі європейського законодавства, повідомила Бербок.

За її словами, при розгляді питання про російську газову магістраль важливу роль відіграватиме питання енергетичної безпеки.

Проект “Північний потік – 2” представляє дві нитки газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів палива. Він тягнеться від Росії через Балтійське море до Німеччини. Укладання трубопроводу тривало три роки і завершилося у вересні.

У листопаді Федеральне мережеве агентство BNA призупинило сертифікацію компанії Nord Stream 2 AG як незалежний оператор до того моменту, поки вона не створить дочірню компанію в Німеччині, щоб та подала повторну заявку. Ця процедура необхідна для відповідності новій газовій директиві ЄС.

Раніше прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росія очікує, що газопровід «Північний потік — 2» буде сертифіковано одразу після завершення перевірки німецького регулятора. Він зазначив, що не варто вбачати політичні підґрунтя у цій процедурі.

У свою чергу, міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт не виключила зупинення проекту «Північний потік — 2» у разі загострення конфлікту в Україні. Вона виступила за введення персональних санкцій проти найвищого керівництва Росії. На думку глави Міноборони ФРН, «відповідальні за агресію особи» мають відчути на собі наслідки загострення конфлікту.

Поділитись