Глава фракції “Слуга народу” анонсував “земельну ніч” в Раді

Глава фракції “Слуга народу” анонсував “земельну ніч” в Раді

Верховна рада України в четвер приступить до розгляду у другому читанні проекту закону про ринок землі, цей процес може розтягнутися до ранку п’ятниці.

Таке припущення озвучив в ефірі українського телеканалу еспресо TV глава президентської фракції “Слуга народу” Давид Арахамія.

“На цьому тижні ми готові голосувати за землю. Скільки це займе часу, ніхто не знає. Але ми в четвер почнемо, будемо голосувати до перемоги. У мене є прогнози, що десь о 3-4 годині ранку (п’ятниці) закінчимо. Ми називаємо це “земельною ніччю”, – сказав політик. Він висловив тверде переконання, що за один день – четвер – депутати точно не встигнуть прийняти закон. Арахамія не виключив, що обговорення закону буде супроводжуватися блокуванням трибуни опонентами і вуличними акціями протесту.

Раніше уряд і аграрний комітет Ради представили громадськості остаточний законопроект про ринок землі, підготовлений до другого читання після розгляду кількох тисяч правок. Зокрема, був знижений поріг максимальної концентрації землі в одних руках з 210 тис. га до 10 тис. Га (як фізособам, так і компаніям) і передбачена заборона на придбання сільгоспземель іноземцями до того, як це буде дозволено на всеукраїнському референдумі. При цьому заборона на придбання землі для громадян РФ буде діяти на постійній основі.

Проект також вводить заборону на купівлю земель в 50-кілометровій зоні по периметру державного кордону України. За оцінкою уряду, мінімальна вартість 1 га землі не може бути менше 25-30 тис. гривень ($ 1,04-1,25 тис.). Купувати землю можна буде тільки за безготівковим розрахунком і після того, як буде доведено походження цих коштів. Земля стане предметом застави, і завдяки цьому аграрії зможуть залучати кредити в банках.

Президент Володимир Зеленський напередодні назвав підготовлений до другого читання проект закону “самим лояльним” серед аналогічних документів в будь-яких інших країнах. Глава держави навів як приклад Туреччину, яка задовго до України прийняла закон про ринок землі, і тепер ця країна значно обігнала українську держава в економіці.

З оголошенням про необхідність узаконити купівлю-продаж землі в країні почалися акції протесту. 17 грудня 2019 року біля будинку Верховної Ради відбулися масові зіткнення учасників акції з поліцією, в результаті яких постраждали як мітингувальники, так і силовики. З тих пір аграрії систематично перекривають міжнародні траси, блокують проїзди в багатьох містах України. Чергова протестна акція запланована біля будівлі Ради вранці 6 лютого.

Поділитись