Путін вимагає внести “особливий статус Донбасу” до Конституції України

Путін вимагає внести “особливий статус Донбасу” до Конституції України

Президент Росії Володимир Путін заявив, що Україна повинна внести “особливий статус Донбасу” до Конституції України.

Про це він сказав на прес-конференції після переговорів з канцлером Німеччини Ангелою Меркель в суботу, повідомляє Lb.ua. На думку російського президента, це є частиною Мінських угод.

“Продовження закону про особливий статус Донбасу – це хороший крок в правильному напрямку, але закон повинен стати безстроковим, як і передбачено в Мінських угодах. Необхідно закріпити особливий статус Донбасу в українській Конституції, що теж відображено в Мінських угодах”, – сказав президент Росії.

Путін додав, що розуміє “складнощі внутрішньополітичного процесу” в Україні, але “якщо всі зацікавлені сторони хочуть домогтися остаточного врегулювання, потрібно йти по реалізації Мінських угод”.

Нагадаємо, що на переговорах “нормандської четвірки” в Парижі Україна погодилася на постійний особливий статус для Донбасу, як зазначено в Комплексі заходів щодо виконання Мінських домовленостей від 2015 року.

У той же час представники української влади неодноразово заявляли, що не збираються вносити його до Конституції.

Нинішній закон “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей” діє з 18 жовтня 2014 року по 31 грудня 2020 року. Законом передбачено, що положення про особливий статус вступлять в силу після проведення в ОРДЛО демократичних виборів і виведення найманців.

У жовтні 2018 року Україна узгодила “формулу Штайнмайєра”, яка передбачає введення закону про особливий статус в день голосування на місцевих виборах. Він буде діяти на тимчасовій основі. Постійний статус вступить в силу тільки в разі, якщо ОБСЄ визнає вибори демократичними і відповідними міжнародним стандартам і українському законодавству.

Поділитись