Глава дипломатії ЄС Боррель заявив про «високоефективні» заходи стримування Росії

Глава дипломатії ЄС Боррель заявив про «високоефективні» заходи стримування Росії

Євросоюз (ЄС) значно досяг успіху у розробці заходів «стримування» Росії на випадок провалу дипломатичних зусиль, написав верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель у блозі ЄС.


«У рамках нашої роботи зі стримування ми просунулися у підготовці високоефективних заходів у відповідь, які призведуть до серйозних витрат для російської економіки та її фінансової системи. Ми також розглядаємо заходи впливу на експортний контроль, які б мали довгостроковий ефект, позбавляючи Росію товарів, необхідних їй для реалізації стратегічних амбіцій», — написав він у блозі.

Боррель розповів, що вітає пропозиції США та НАТО щодо гарантій безпеки, спрямовані на Росію, оскільки «у них є потенціал».

«Ми віддаємо перевагу дипломатії і готові рухатися вперед, якщо Росія припинить свою агресію щодо України і підійде до дискусій про безпеку в Європі збалансовано і на взаємних засадах. <…> Європа та США обирають мирні та узгоджені рішення і запрошують Росію слідувати цим шляхом, а не шляхом збройної агресії. Ми віддаємо перевагу дипломатії і готові рухатися вперед», — написав глава євродипломатії.

Він додав, що на випадок провалу дипломатичних заходів готові розглянути всі варіанти, зокрема співпрацю зі США, Катаром та Азербайджаном щодо постачання газу, якщо Росія скоротить або припинить їх.

Нові санкції США проти Росії у разі її «вторгнення» в Україну будуть націлені на ослаблення промислового потенціалу країни, заявив 29 січня член Ради національної безпеки Пітер Харрелл. Він наголосив, що нові санкції не стосуватимуться простих споживачів у Росії.

25 січня США заявили, що американські фінансові санкції проти РФ у разі «вторгнення в Україну» будуть жорсткішими, ніж у 2014 році, коли рубль подешевшав на 50%. Крім того, у Білому домі попередили про підготовку проти Росії обмежень на постачання складних технологій на додаток до фінансових обмежень. Того ж дня президент США Джо Байден заявив, що не виключає запровадження особистих санкцій щодо президента РФ у разі «вторгнення» Росії в Україну.

Поділитись