Філарет відкликав підпис під постановою про створення Православної церкви України

Філарет відкликав підпис під постановою про створення Православної церкви України

Глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив про відкликання підпису під постановою об’єднавчого собору, яким в грудні 2018 року було ліквідовано Київський патріархат і створена Православна церква України.

Про це повідомляється на сайті прес-центру Київської патріархії.

“Патріарх … Філарет відкликав свій підпис під постановою так званого помісного собору УПЦ КП від 15 грудня 2018 року”, – відзначили в прес-центрі.

Як пояснили в єпархії, Філарет пішов на такий крок, оскільки чиновники міністерства культури відмовляють УПЦ КП в реєстрації, посилаючись на рішення об’єднавчого собору, що відбувся в грудні 2018 року.

Патріарх Філарет, який очолював Київський патріархат, брав найактивнішу участь у підготовці об’єднавчого собору і створення нової церковної структури і навіть претендував на те, щоб очолити її. Однак, не отримавши в ПЦУ тієї ролі, на яку розраховував, став критикувати і томос, отриманий ПЦУ з рук Константинопольського патріарха, і діяльність нової церкви.

Після створення ПЦУ Київський патріархат повинен був бути розпущений, але Філарет скликав 20 червня 2019 року помісний собор УПЦ КП, на якому було оголошено про відновлення цієї церкви. У грудні 2019 року він заявив, що томос від Константинопольського патріарха на створення української автокефальної помісної церкви несправжній і ставить українську церкву в залежність від Константинополя.

Поділитись