Ердоган розпочав військову операцію в Лівії

Ердоган розпочав військову операцію в Лівії

Лівійський письменник і дослідник Джібраіл аль-Убейді заявив, що президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган одержимий ідеєю відродити Османську імперію, і тому вирішив втрутитися у внутрішні справи Лівії.

Про це він розповів в своєму матеріалі для Asharq al-Awsat. За словами аль-Убейді, після нападу Туреччини на авіабазу в районі Аль-Ватия з військового корабля, турецьких ударів по містах Тархуна, Аль-Асаба, Сабрата і Сарман бойовики з «Братів-мусульман» змогли просунутися вглиб країни і захопити вищеназвані міста.

Автор матеріалу попередив, що це створює терористичну загрозу не тільки для Лівії, а й для сусідніх країн. Також він заявив, що Ердоган зазіхає на суверенітет держави-члена ООН і порушує міжнародні резолюції.

«Турецьке вторгнення в Лівію не є таємним, країна відкрито використовує повітряні і морські сили. На території Лівії також знаходяться більше десяти тисяч офіцерів і солдатів, а також найманців, більшість з яких терористи», – заявив аль-Убейді.

Він послався на американську журналістку Ліндсі Снелл, яка розповіла, що сирійські найманці в Лівії займаються мародерством і грабують будинки місцевих жителів. Автор додав, що дії Туреччини в Лівії «супроводжуються підозрілим міжнародним мовчанням», хоча вони загрожують не тільки Лівії і її стабільності, а й сусідніх країн, що вимагає активізації угоди про спільну арабської обороні.

Аль-Убейді заявив, що турецький колоніалізм не приніс до Лівії нічого, після нього не залишилося лікарень, університетів, шкіл або фабрик, тільки могили загиблих турецьких лідерів з мечетями для посилення впливу. Автор матеріалу підкреслив, що ці могили зараз використовуються як привід для виправдання дій Туреччини. При цьому автор засумнівався, що плани Ердогана здійсняться.

«Новий османський султан, незалежно від того, скільки він заплатив зброєю, спорядженням і найманцями, не зможе досягти бажаного. Його нетривка економіка неминуче впаде, і цей момент не так уже й далекий», – зазначив він.

Поділитись