Дискусії про обмеження права вето в Радбезі ООН навряд чи можливі, – Гутерріш

Дискусії про обмеження права вето в Радбезі ООН навряд чи можливі, – Гутерріш

Дискусії про обмеження права вето в Раді Безпеки ООН навряд чи можливі, проте з’являються ознаки щодо перспектив розширення складу Ради безпеки.

Про заявив на прес-конференції генеральний секретар всесвітньої організації Антоніу Гутерріш.

“Під час тижня високого рівня Генеральної Асамблеї ООН у вересні, думаю, я вперше почув сигнали від Росії та США, що вони позитивно ставляться до збільшення числа постійних членів Ради Безпеки ООН”, – зазначив Гутерріш.

За його словами, від Франції та Великобританії якийсь час тому прозвучала пропозиція запровадити деякі обмеження на використання права вето. “Але я песимістично налаштований щодо можливості серйозного обговорення права вето”, – уточнив він.

Раніше американські конгресмени Стів Коен та Джон Вілсон внесли на розгляд Конгресу США проект резолюції, який містить заклик до глави американської держави Джо Байдена домагатися виключення Росії із РБ ООН.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський закликав позбавити Росію права голосувати у Раді Безпеки ООН та ветувати рішення РБ всесвітньої організації. Москва вказувала, що виняток Росії з Ради Безпеки ООН можливий лише за умови, що організація буде розпущена і створена заново.

Поділитись