Два літаки ВПС США зазнали аварії в небі через проблеми зі зв’язком

Два літаки ВПС США зазнали аварії в небі через проблеми зі зв’язком

Два навчальні літаки ВПС США T-38 Talon зіткнулися під час синхронної посадки через проблеми зі зв’язком.

Такого висновку дійшла Рада з розслідування авіаційних пригод ВПС. Про це повідомляє Air Force Magazine.

Видання посилається на звіт Ради про розслідування інциденту, який стався у листопаді 2021 року на базі ВПС Лафлін у штаті Техас. Внаслідок зіткнення при катапультуванні загинув 23-річний курсант Ентоні Венц.

Відповідно до звіту, Венц був у передній частині кабіни Т-38, пілот-інструктор займав заднє місце. Ще один інструктор поодинці летів на другому Т-38. Літаки відпрацьовували синхронний захід на посадку — цей маневр потрібен у бойовій ситуації, коли багато літаків перебувають у повітрі і через брак палива немає можливості приземлитися з безпечним інтервалом, як у цивільній авіації.

Рада виявив, що під час заходу на посадку два літаки не мали зв’язку між собою, тому вони не змогли погодити черговість посадки. В результаті один літак фактично сів на інший.

«Носова стійка шасі другого літака вдарилася об лівий горизонтальний стабілізатор першого, і другий літак перекинувся. Інструктор ініціював послідовність катапультування, але коли літак перекинувся, катапультування Вінця було «перервано землею», йдеться у звіті, що призвело до смертельних травм», — зазначається у повідомленні.

Поділитись