Ціна газу в Азії зросла вчетверо порівняно з 2021 роком

Ціна газу в Азії зросла вчетверо порівняно з 2021 роком

Вартість найдорожчих азіатських ф’ючерсів на постачання зрідженого природного газу в січні 2023 року зросла в середу до $71,3 за 1 млн. BTU (британських теплових одиниць), або майже до $2 560 за тисячу кубометрів.

Про це свідчать дані CME Group про індекс JKM Platts (Japan Korea Marker, що відображає вартість поставок ЗПГ до Японії, Південної Кореї, Китаю та на острів Тайвань).

Ціни на ЗПГ в Азії продовжують зростати слідом за Європою після повідомлення “Газпрому” про зупинення поставок “Північним потоком” з 31 серпня по 2 вересня, а також перенесення термінів часткового відновлення роботи ЗПГ-терміналу американської Freeport LNG.

Ще одним фактором зростання цін є гостра конкуренція на ринку серед розвинутих країн, у тому числі Японії та Південної Кореї, які нарощують запаси перед зимою.

Водночас, як зазначає газета Nikkei, позитивним чинником на спотовому ринку для Європи стало уповільнення економічного зростання в Китаї, яке призвело до скорочення споживання електроенергії. В результаті найбільший імпортер ЗПГ перепродує надлишки своїх запасів.

Однак, як вважає видання, це до певної міри підвищує залежність Європи від Китаю, оскільки зміна економічної ситуації призведе і до зміни на ринку енергоносіїв. “У той час як Європа намагається подолати енергетичну залежність від Росії, іронія полягає в тому, що вона стає більш залежною від Китаю”, – пише Nikkei.

Поділитись