Італія позбавила орденів голову Сбербанка РФ та ще десяток росіян

Італія позбавила орденів голову Сбербанка РФ та ще десяток росіян

Італія позбавила орденів голову Ощадбанку та ще десяток росіян.

Президент Італії Серджо Маттарелла позбавив заступника міністра закордонних справ Росії Олександра Грушка ордена Зірки Італії ступеня Великого офіцера. Нагороду було відкликано «за негідністю», йдеться в указі. Чиновника було нагороджено у вересні 2021 року «на знак визнання вкладу у зміцнення відносин між Італією та Росією».

Цей же орден ступеня Командора відібрано у генерального директора та голови правління «Газпром нафти» Олександра Дюкова, засновника СУЕК та «Єврохіма» Андрія Мельниченка, гендиректора РФПІ Кирила Дмитрієва, екс-глави «Сібура» Дмитра Конова, голови Ощадбанку Германа Грефа.

Орден ступеня Кавалера відкликаний у заступника глави МЗС Євгена Іванова, заступника голови Держдуми Олексія Гордєєва та президента Російського союзу промисловців та підприємців Олександра Шохіна.

Чиновники та бізнесмени, які залишилися без орденів, були удостоєні цих нагород у період з 2015 до 2020 року. Дюков був нагороджений за «значний внесок у зміцнення торговельно-економічних та промислових зв’язків Італії та Росії». Мельниченко став командором ордену з нагоди відкриття заводу «Єврохіма» у Кінгісеппі. Італійська сторона відзначила його «сприяння діалогу та економічному співробітництву між країнами». Дмитрієва відзначили нагородою «за особливі заслуги у розвитку дружніх відносин та співробітництва між Італією та Росією».

Конов отримав орден «внесок у надзвичайно активне розширення співробітництва між російським нафтохімічним гігантом та італійськими компаніями як у комерційній сфері, так і на рівні промислового партнерства». Греф був нагороджений за «внесок у зміцнення італо-російських зв’язків».

Раніше італійська влада заморозила яхту Мельниченка, вартість якої перевищує півмільярда євро.

Через російське вторгнення в Україну влада Італії в травні позбавила нагород прем’єр-міністра Росії Михайла Мішустіна, голову Мінпромторгу Дениса Мантурова, а також голову ВТБ Андрія Костіна.

Поділитись