США відхилили всі додаткові вимоги Ірану щодо відновлення ядерної угоди

США відхилили всі додаткові вимоги Ірану щодо відновлення ядерної угоди

Сполучені Штати у своїй відповіді на коментарі Ірану щодо запропонованого Брюсселем проекту угоди про відновлення Спільного всеосяжного плану дій відхилили всі додаткові вимоги Тегерана.

Про це в четвер повідомив телеканал Al Arabiya з посиланням на джерело, знайоме зі змістом документа, передає Trend.

За його даними, США продовжують наполягати на тому, щоб рівень збагачення урану в Ірані не перевищував 4% (дозволений відповідно до іранської ядерної угоди 2015 року рівень збагачення урану становить 3,67%). Крім того, у відповіді США міститься вимога забезпечити інспекторам МАГАТЕ безперешкодний доступ до іранських ядерних об’єктів.

У свою чергу, газета Politico повідомила, що відповідь США присвячена головним чином темі економічних гарантій. Йдеться про вимогу Тегерана закріпити у договорі положення про те, що американська сторона не зможе в односторонньому порядку вийти з угоди, як це зробив колишній президент США Дональд Трамп. Джерело видання відмовилося повідомити будь-які подробиці, проте наголосило, що, на його думку, реакція США “не відповідає очікуванням Ірану”.

У середу керівник прес-служби Держдепартаменту Нед Прайс розповів журналістам, що Сполучені Штати завершили розгляд відповіді Ірану на пропозиції Євросоюзу щодо відновлення СВПД та направили Брюсселю свої міркування з цього приводу. Офіційний представник іранського МЗС Насер Канані Чафі заявив, що Тегеран отримав відповідь США і розпочав її вивчення.

Поділитись