Чехія вимагає компенсації у Росії за вибухи у Врбетіце

Чехія вимагає компенсації у Росії за вибухи у Врбетіце

У Чехії захотіли вимагати у Росії компенсацію за інцидент з вибухами у Врбетіце в 2014 році.


За даними чеських ЗМІ, з такою ініціативою виступила нижня палата парламенту Чехії. Відзначається, що депутати закликали уряд країни піти на цей крок.

Раніше повідомлялося, що Чехія в середу, 21 квітня, оголосить про нову висилку російських дипломатів. За даними джерел в органах влади республіки, президент Чехії Мілош Земан незабаром призначить нового главу МЗС країни. Відразу після вступу Якуба Кулганека на посаду буде повідомлено про подальшу висилку російських дипломатів.

18 квітня Москва оголосила персонами нон грата 20 співробітників посольства Чехії. Це були заходи у відповідь на висилку з Чехії 18 російських дипломатів днем ​​раніше. Їх підозрюють в роботі на російські спецслужби, які Прага вважає причетними до вибухів у Врбетіце в 2014 році. Крім того, Чехія оголосила в розшук росіян Олександра Петрова і Руслана Боширова. Стверджується, що вони перебували на місці вибуху на складі у Врбетіце.

Вибухи сталися 16 жовтня і 3 грудня 2014 го, в результаті першого загинуло двоє людей. Вибухнули, імовірно, десять тисяч кілограмів боєприпасів, включно з ракетами середньої дальності. Причина події залишалася невідомою. За однією з версій, вибух стався через недбалість робітників.

Поділитись