Чехія пригрозила відповісти Росії на висилку дипломатів

Чехія пригрозила відповісти Росії на висилку дипломатів

Перший віце-прем’єр і глава МЗС Чехії Ян Гамачек висловився з приводу реакції Москви на прийняті Прагою заходи, заявивши, що чеська сторона не виключає “нову пропорційну відповідь”.


За його словами, реакція Росії на прийняті чеською стороною заходи була “дуже різкою”. У свою чергу, прийняті Москвою заходи не були “пропорційною відповіддю”, вважає міністр.

“Ми в уряді будемо вирішувати, що робити далі. Не можна виключити з нашого боку і новий пропорційну відповідь”, – сказав Гамачек.

До цього Гамачек закликав союзників Чехії по Євросоюзу і НАТО вислати офіцерів спецслужб РФ. 17 квітня уряд Чехії оголосив про рішення вислати 18 російських дипломатів. За даними європейських ЗМІ, що висилаються дипломати були співробітниками російської розвідки і працювали під прикриттям. Російські спецслужби нібито були причетні до вибуху на складі боєприпасів в чеському Врбетіце в 2014 році, в результаті якого загинули дві людини.

У відповідь офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що інформація влади Чехії про 18 російських дипломатів потрібна була для відволікання уваги від перевороту на території Білорусі, який готується Заходом. 19 квітня Росія оголосила 20 співробітників посольства Чехії в Москві персонами нон грата у відповідь на висилку 18 російських дипломатів з Праги.

Поділитись