Білий дім хоче, щоб Україна змінила стратегію з наступу на оборону – Bloomberg

Білий дім хоче, щоб Україна змінила стратегію з наступу на оборону – Bloomberg

Білий дім хоче, щоб Україна змінила стратегію з наступу на оборону. Таке послання від Байдена Зеленському на форумі у Давосі передасть радник президента США Салліван.

Про це пише колумніст Bloomberg Андреас Клут.

«Зеленський розуміє, чому це має сенс, хоч йому не хотілося б говорити про це публічно», – вважає автор.

Задля підтримки морального духу в Україні «Зеленський відчуває, що має продовжувати заперечувати військовий глухий кут».

Автор пише, що «тупиковою» стала і зустріч, організована Україною в Давосі, щоб згуртувати якнайбільше країн навколо формули світу Зеленського. «Але Росію не запросили, і Китай не з’явився, тому всі знають, що це глухий кут», – вважає Клут.

На його думку, після провалу контрнаступу та високих втрат, «і мови бути не може» про наступ ЗСУ. Але й Росія, вважає автор, до президентських виборів США зосередиться переважно на утриманні захоплених територій «в надії, що Дональд Трамп повернеться до Білого дому».

При цьому він вказує на різницю потенціалів України та РФ.

«Путін перетворив російське суспільство на військову економіку. Кремль витратить 8% ВВП на свою армію в 2024 році, перевищивши соціальні витрати вперше після розпаду Радянського Союзу. Російські заводи виробляють патрони та бомби, а їхні партнери Іран та Північна Корея відправляють ще більше. У України менше ресурсів», – пише Клут.

Тому, на його думку, «Зеленський має рацію, відкидаючи повторювані заклики Заходу до припинення вогню».

«Росія скористається паузою для переозброєння та поповнення запасів, щоб пізніше відновити повномасштабну атаку на українське суспільство. А ось Україна під час того ж перемир’я може і не отримати від Заходу більше грошей та зброї. Таким чином, припинення вогню зараз може бути рівносильним капітуляції в майбутньому», – пише Клут.

«Найбільше шокуюче тут те, наскільки сильно Захід уже зрадив Київ», – додає автор. Тому, вважає він, Зеленський має поставити Саллівану умову переходу в оборону – посилені поставки зброї.

Поділитись