Багатодітним українцям почали виплачувати дитячу допомогу

Багатодітним українцям почали виплачувати дитячу допомогу

Із квітня багатодітним родинам почали виплачувати щомісяця 1700 грн на третю і кожну наступну дитину віком до 6 років.

— В Україні треба проводити комплексну соціальну політику стимулювання народжуваності й захисту сімей. Будувати дитячі садки, фінансувати програми дешевих продуктів, одягу, — говорить економіст Олександр Охріменко, 54 роки.

— Держава має виплачувати допомогу на всіх дітей. І не до 3–6 років, а до повноліття. Так роблять у Німеччині. Щоправда, для цього потрібні мільярди гривень. У нашому бюджеті таких грошей немає. Тому вигадують різноманітні разові ­доплати певним категоріям сімей. Але вони не працюють. Інколи навпаки мають негативний ефект. Зростає кількість незаможних багатодітних родин, які заробляють на своїх дітях.

Допомога при народженні дитини в Україні становить 41 280 грн. Її виплачують у два етапи. Спершу батьки отримують 10 320 грн. Решту суми віддають протягом трьох років — по 860 щомісяця, пише gazeta.ua.

— Допомогу при народженні дитини потрібно робити цільовою. Це світова практика, — продовжує Охріменко. — У Європі кошти нараховують на соціальну картку. Купити на них можна тільки те, що треба дитині — їжу, одяг, підгузки, іграшки. Пропити кошти не вдасться. Це реально запровадити й в Україні. Розмір допомоги при народженні дитини не змінювався з липня 2014-го. Це мізерні гроші. Їх давно треба перерахувати відповідно до інфляції, як пенсії. Виплати підвищити хоча б до 60 тисяч гривень.

333 187 багатодітних сімей зареєстрували в Україні торік, за даними Міністерства соцполітики. В них виховують 1 151 280 дітей. Найбільше багатодітних у Львівській, ­Рівненській, Одеській, Закарпатській областях.

Поділитись