Австралія та Японія укладуть договір про співпрацю у сфері оборони

Австралія та Японія укладуть договір про співпрацю у сфері оборони

Канберра і Токіо мають намір підписати угоду про взаємний доступ, спрямовану на зміцнення співпраці у сфері оборони та безпеки під час віртуального саміту глав урядів двох держав – Австралії та Японії.

Про це у четвер, 6 січня, повідомив австралійський прем’єр-міністр Скотт Моррісон на прес-конференції.

Він заявив, що договір встановить юридичні рамки, які дозволяють військовослужбовцям двох країн здійснювати взаємні візити щодо спільних навчань чи навчання.

Зазначається, що така угода між Австралією та Японією укладатиметься вперше.

«Ця угода стане єдиним договором такого роду, укладеним Японією, що свідчить про високий рівень довіри та партнерство [наших країн], покликане забезпечити безпеку Індо-Тихоокеанського регіону та захист демократичних цінностей», – підкреслив Моррісон.

У грудні стало відомо, що Японія за п’ять років витратить на оборону рекордні $262,8 млрд. Влада країни хоче зміцнити протиракетну оборону. Планується побудувати два кораблі та розробити винищувач наступного покоління. Частину коштів направлять на технології у космосі та захист від хакерів.

16 вересня США домовилися про розширення воєнної присутності в Австралії. Країні буде надано допомогу в отриманні атомних підводних човнів від американської сторони, про що повідомив глава Пентагону Ллойд Остін.

15 вересня президент США Джо Байден заявив, що Австралія оснастить свій військово-морський флот американськими атомними підводними човнами.

Поділитись