Анналена Бербок заявила про невідповідність “Північного потоку-2” вимогам ЄС

Анналена Бербок заявила про невідповідність “Північного потоку-2” вимогам ЄС

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок повторила заяви про те, що зупинення процесу сертифікації «Північного потоку – 2» пов’язане з невідповідністю газопроводу вимогам Євросоюзу.

«Наш федеральний уряд чітко вказав у угоді про коаліцію, що енергетичні проекти в Німеччині повинні відповідати європейським вимогам, що поширюється і на «Північний потік – 2». Але зараз цього немає, тому процес сертифікації припинено», — сказала вона в інтерв’ю італійській газеті La Stampa, опублікованому в понеділок, 10 січня.

На думку Бербок, питання про запуск «Північного потоку – 2» має геополітичний характер.

Міністр підтвердила, що нинішній уряд Німеччини поділяє підхід, закріплений у спільній декларації зі США. Відповідно до нього «стосовно Росії будуть вжиті ефективні жорсткі заходи у разі використання Москвою енергетики як зброя або будь-які агресивні дії в Україні».

При цьому глава зовнішньополітичного відомства ФРН вважає за необхідне забезпечити всіх жителів Європи, незалежно від рівня, електрикою та опаленням. Тому вона вважає за важливе зробити європейську енергетику незалежною.

7 січня держсекретар США Ентоні Блінкен і глава МЗС України Дмитро Кулеба в телефонній розмові обговорили шляхи протидії загрозам, що нібито походять від газопроводу «Північний потік – 2», та комплексний «пакет стримування Росії».

24 грудня телеканал Das Erste припустив, що питання введення в експлуатацію «Північного потоку – 2» може розколоти коаліцію, яка сформувала новий уряд Німеччини. Зазначалося, що між «Зеленими», які виступають проти СП-2, та Соціал-демократичною партією, яка підтримує проект, точаться суперечки.

Згодом глава МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила, що «Північний потік – 2» відіграє геостратегічну роль. Водночас вона наголосила, що для неї СП-2 є більш ніж просто приватним економічним проектом, як його раніше назвав новий канцлер ФРН Олаф Шольц.

Поділитись