Посол України у ФРН назвав наслідки відмови продати країні зброю

Посол України у ФРН назвав наслідки відмови продати країні зброю

Український посол у ФРН Андрій Мельник закликав Берлін погодитися на продаж Києву зброї, інакше він пригрозив наслідками для відносин між Німеччиною та Україною.

Відповідну заяву він зробив у понеділок, 10 січня.

«Ми закликаємо уряд (ФРН. — Ред.) відмовитися від існуючої позиції, яка з погляду моралі є абсолютно зайвою, і терміново забезпечити Україну необхідним оборонним озброєнням. Відмова ФРН від постачання оборонного озброєння викликає величезне невдоволення в українському суспільстві і може мати серйозні наслідки для двосторонніх відносин», – зазначив Мельник в інтерв’ю медіагрупі Funke.

За його словами, Німеччина несе за Україну таку саму історичну відповідальність, як і за Ізраїль.

Наприкінці грудня глава МЗС Німеччини Анналена Бербок виступила проти постачання озброєння Україні у зв’язку із можливою військовою ескалацією. Вона наголосила, що подальша військова ескалація не принесе Україні додаткової безпеки.

12 грудня міністр оборони України Олексій Рєзніков звинуватив уряд колишнього канцлера ФРН Ангели Меркель у блокуванні можливості придбання Києвом зброї через НАТО.

Тоді він заявив, що Берлін у листопаді наклав вето на закупівлю Україною протиснайперських систем та гвинтівок для ураження безпілотників.

Цього ж дня посол України в Німеччині Андрій Мельник висловив думку, що Києву не варто чекати від Берліна постачання зброї при канцлері Шольці. За його словами, попереднє керівництво ФРН пояснювало свою відмову у наданні озброєнь ризиком розвитку військової ескалації конфлікту на Донбасі, попри «окупацію Росією» частини української території. Таку ж «нелогічну» позицію, упевнений дипломат, Німеччина збереже і за нового канцлера.

У серпні президент України Володимир Зеленський заявив, що Київ очікує на допомогу від Берліна в оснащенні морського флоту. Також в Україні розраховують, що Німеччина “буде партнером України у технічному сенсі”, додав Зеленський.

Поділитись