Airbus припиняє виробництво найбільших пасажирських літаків у світі

Airbus припиняє виробництво найбільших пасажирських літаків у світі

Компанія Airbus оголосила про припинення виробництва свого A380 Superjumbo – найбільшого в світі пасажирського літака. У заяві компанії йдеться, що останні поставки замовлених лайнерів буде здійснено в 2021 році.


Це рішення ухвалено після того, як найбільший замовник – авіакомпанія Emirates – скоротила своє замовлення на A380. A380 Superjumbo намагався конкурувати з літаками меншого розміру, які виявилися більш ефективними у використанні.

Emirates зменшила замовлення двоповерхових A380 з 162 до 123 літаків. Таким чином, замість 53 літаків A380 до 2021 року буде зідйсеноно постачання тільки 14.

A380 була флагманом Emirates, але тепер авіакомпанія вирішила перейти на літаки меншого розміру і уклала угоду про постачання 30 широкофюзеляжних А350-900 і 40 літаків A330-900, відмовившись від частини раніше замовлених A380.

Всі зусилля продати літаки іншим авіакомпаніям не призвели до успіху, тому підстав для продовження виробництва немає, заявив генеральний директор Airbus Том Ендерс.

“Пасажири в усьому світі віддають перевагу цьому прекрасному літаку. Тому сьогоднішня заява дуже прикра для нас”, – сказав Ендерс.

Авіакомпанії відмовляються від більш великих моделей літаків, таких як A380 з чотирма двигунами, на користь невеликих широкофюзеляжних літаків, констатує Грег Уолдрон, головний редактор видання Flightglobal в Азії.
“Зараз є очевидна тенденція на ринку експлуатувати далекомагістральні літаки з двома двигунами, такі як Boeing 787 і 777 і Airbus A330 і A350”, – сказав експерт.

Airbus відмовляється від своєї мрії про домінування в небі з круїзним лайнером XXI століття, пише агентство Рейтер.

Поділитись